Sposób przygotowania
Bulion w proszku dashi zalej gorąca wodą i gotuj przez chwilę. Namocz pokrojone w cienkie plasterki grzyby shitake bez nóżek i dodaj je do bulionu. Następnie dorzuć makaron i gotuj go przez chwilę w zupie. Do gotowego bulionu dodaj uprzednio pokruszone glony wakame i tofu, zmniejsz płomień do minimum. Następnie zdejmij zupę z gazu i dodawaj pastę miso stopniowo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw całość sosem sojowym. Na koniec posyp posiekanym porem lub szczypiorem. Nalej do miseczek i podawaj na stół.
Składniki
(porcja dla 4 osób):
- 1 L bulionu dashi
- 4-5 łyżek pasty miso
- 2 łyżki glonów wakame
- 1 por (biała część) lub gruby szczypior
- makaron udon
- grzyby shitake
- około 170 g tofu
